Test av rekylhantering

Efter ett par olyckliga smällar där lurarna inte riktigt suttit där de borde när vi skjutit med broms föddes tanken att se oss om efter alternativ. Ett alternativ är de kombinerade bromsar och dämpare som finns på marknaden, men är de verkligen något att ha? För att testa samlade vi på vad vi kunde hitta med kort varsel. Vi fick ihop följande alternativ:

-Aimsport Triton 50s, en dämpare med några år på nacken. Stor volym för att ta hand om krutgaserna
-Ase Utra SL7, även det en äldre dämpare men med mycket effektiv dämpning
-APW Warbird, en hybriddämpare med bromstillsats i framänden, lik Atec PRS gen 3
-Ymir mynningsbroms, kanske den vanligaste bromsen i Sverige.

Vi sköt även en serie med bar pipa som referens.

Genomförande
Vi valde att skjuta/sikta på en 15cm-plåt på 300m, 3-5 skott per serie och samma skytt rakt igenom för mest jämförbara resultat. Vi mätte tiden från avlossat skott tills att skytten var inne på plåten igen på ett stabilt sätt. Anledning till detta mätsätt är att det är mer praktiskt användbart än att bara mäta rekylkraften. Samtliga skott sköts stående med övre ribban på en skillstage som stöd för att ge bra möjligheter till repeterbarhet. För att kunna mäta tiden använde vi oss av en Triggercam och räknade i ett videoredigeringsprogram.

Väntade och oväntade resultat
Det var ganska väntat att en bar pipa skulle leda till kraftiga uppslag, även att ljuddämpare är bättre än bar pipa men sämre än broms. Det som var lite oväntat var att hybriddämparen Warbird var bättre än en ren mynningsbroms när det kom till tiden det tog att komma in i målet igen, men också att standardavvikelsen var lägre för Warbird än Ymir.

Resultat

MuzzledeviceAverageStDev
Ren pipa 2,750 0,520
Ase Utra SL71,9720,528
Aimsport Triton 50s1,6110,387
Warbird1,0580,163
Ymir1,092 (1.285)0,350 (0.52)

Warbird och Ymir sköt vi 5-6 skott med. Ett av värdena för Ymir överskred de andra med flera sekunder så det plockades bort ut samplet. Värdena inklusive detta mätvärde finns inom parantes.

Slutsats
Detta test mäter ju inte enbart rekylkraften, utan ger en bild av hur skottet påverkar skytten. Man ska såklart ha i åtanke att vi sköt små serier och för att dra några vetenskapliga slutsatser av detta behöver man skjuta fler skott, använda fler skyttar osv. Men detta var vad vi kunde åstadkomma med 20 patroner. Tittar man på rådatan så är skillnaderna mellan kategorierna rätt uppenbara i a f.
Mynningsbromsar är rätt otrevliga för skytt och RO och kanske är det så att det dämpade ljudet i en hybriddämpare gör att man blinkar mindre och således hittar tillbaks in i målet snabbare. Det får nog bli en hybriddämpare för lite långtidstest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *