WCPS Trollhättan Steel Challenge 25 mars 2023

Årets första match med storbössan blev WCPS i Trollhättan. Det var andra gången för oss så vi hade en viss aning om förutsättningarna. Arrangörerna är duktiga skyttar som hade vänligheten att jobba som funktionärer och låta oss vanliga dödliga slåss om priserna. Det hade regnat hela natten så underlaget gav upphov till ljudliga ”klafs” när man rörde sig. Kul.

En sak som är lite kul är att det numer börjar bli fler och fler bekanta ansikten (jag har notoriskt svårt att känna igen ansikten så det är stort för mig). Kul också att det var ett antal nya skyttar som gett sig in i PRS-träsket vilket är superkul. Hur kan man inte bli biten liksom?

Vårt upplägg var att provköra Spuhrchassit för första gången med en 6br-bössa monterad. Tanken var att vi skulle snabbjustera LOP och höjden på kindstödet när vi turades om att skjuta. Kan ju säga att det gick sådär, Sander var duktig på att komma ihåg det, jag fallerade lite. Sander har högre kindstöd och kortare LOP än jag och det får effekten att jag inte ser i kikaren om jag inte justerar ner kindstödet. Lyckligtvis är det gjort på ett par sekunder så man tappar inte mycket tid. Systemet vi använde var min första 6br, en bössa jag ägt två gånger och den skjuter fortfarande skamligt bra även efter ett antal tusen smällar.

Kort summering av stationerna:

För ett år sen hade jag fått spel av mitt kontrollbehov av en matchbok som inte innehöll varenda liten fiber av information om stationerna. Denna gång var det nästan uppfriskande att inte få särskilt mycket info

 1. Like a Tank Trap
  Antal skott:12
  Tid: 90 sek
  Målstorlek: 30cm 20cm 15cm

Utförande: 3 skott från varje markerad position. Hit to move.

 1. Kitchen berserk
  Antal skott:15
  Tid: 120 sek
  Målstorlek: 30cm 20cm 15cm

Utförande: 3 skott från varje markerad position. Hit to move.

 1. Right or Wrong
  Antal skott:8
  Tid: 90 sek
  Målstorlek: 20cm 15cm

Utförande: 2 skott från första positionen sedan byt till andra positionen, 2 skott, upprepa denna sekvens ytterligare en gång. Hit to move.

 1. Skillstage
  Antal skott:8
  Tid: 90 sek
  Målstorlek: 20cm

Utförande: 2 skott från varje markerad position, vänster till höger. Tie Breaker!!

 1. The Hide
  Antal skott:12
  Tid: 105 sek
  Målstorlek: 30cm 20cm 15cm

Utförande: 3 skott från varje markerad position. Hit to move.

 1. Barrel rush
  Antal skott:12
  Tid: 90 sek
  Målstorlek: 20cm

Utförande: 1 skott från position 1, 1 skott från position 2 sen tillbaka till position 1, 1 skott osv. Hit or miss

 1. Taktical
  Antal skott:12
  Tid: 90 sek
  Målstorlek: 30cm 20cm 15cm

Utförande: 3 skott från varje markerad position, Hit to move.

 1. Home of Hobo
  Antal skott:12
  Tid: 90 sek
  Målstorlek: 30cm 20cm 15cm

Utförande: 3 skott från varje markerad position, Hit to move.

Summering av vårt genomförande

Jag och Sander är väldigt jämna och slutar ofta på ungefär samma poäng men vi har en egenhet att vara lite ojämna under matchens gång. Vi lyckas ofta båda få till ett par stationer där vi får till det riktigt bra medan andra stationer går sådär. Denna gång var det jag som började starkt och tappade rejält på slutet medan Sander gjorde tvärtom. Till slut hamnade skilde det en poäng. Ganska standard för oss. En sak som stör mig en del såhär i efterhand är att vi på slutet åkte på en hel del matningstrassel. De första 6 stationerna matade bössan fläckfritt, men när Herr Rembry började ROa så måste han på nåt sätt ha jinxat skiten (helt övertygad om det 😉 ). De två sista stationerna var det riktigt bedrövligt och i a f jag tappade en hel del värdefulla poäng. Vet inte riktigt hur jag ska felsöka med tanke på att vi klarade oss genom 6 stationer utan trassel.

Slutstyckeskontroll

När jag kollar på filmerna från matchen slås jag av en stor skillnad mellan mig och Sander när det kommer till slutstyckeskontroll. In i position, hitta målet, stabilisera och först då fram med slutstycket och skicka iväg. Som en maskin. Såklart finns det en förklaring till detta, Sander har tävlat med vuxna sen han var tolv och därmed har kraven på honom att sköta säkerheten alltid varit högre än för alla andra. Jag har drillat honom, men… ingen har drillat mig och det är en observation som jag tar med mig hem från denna tävling: Jag behöver nöta in själva processen från att komma i position till att dra iväg skottet. Jag tjänar en hel del tid på att jag är snabb på förflyttning och att komma i position, men jag slarvar bort det på att vimsa iväg skott för snabbt.

Lärdomar

Matchen ledde till två observationer som jag tar med mig till träningsbanan.

 1. Arbeta in processen
  Detta är en observation för egen del att jag behöver nöta in processen efter att man kommer i position, dvs, hitta målet, stabilisera, kolla att man är i våg och sen trycka av kontrollerat. Min upplevelse av detta under matchen var att jag hade mer eller mindre en blackout under skyttet. Minns bara att jag kollade av libellen två gånger, det kan såklart varit fler tillfällen och 300m är ganska förlåtande, men ändå. Omläxa!
 2. Tripod
  Efter tävlingen såg jag Tobbes klipp på hur han använde tripoden på Kitchen Berserk och fick då en aha-upplevelse. Stationen bestod av ett bord och fem stolar (se bilden ovan). Vår lösning innebar att vi klämde in oss under bordet varpå det blev trångt och jävligt. Tobbes lösning var att ha en arca-kudde längst fram på geväret och att stabilisera bakänden av geväret med en tripod. Enkelt, men smart, han behövde inte klättra in under bordet utan bara stoppa in framänden på geväret och fick på så sätt en mycket enklare lösning av skyttet. Vi har tidigare bara testat att skjuta med tripod men inte egentligen tränat på det. Det är nästa hemläxa. Träna på att bli effektiv med tripoden.

Nu ska jag bara lista ut varför vi åkte på matningsproblem på slutet. Nästa match är Sölvesborg den 8-9 april.

Enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *