Påsk-PRS, en MDs bekännelser

Så, jag fick idén att köra en dubbeltävling i påsk. En dag 300m och en dag rimfire. Frågade till och med om vi kunde köra andra dagen som ett VM-kval för att hjälpa till med balansen i syd gentemot mängden tävlingar i Stockholm, men det var visst inte intressant. Aja, skam den som ger sig, här kör vi in i kaklet oavsett och målet var att göra två tävlingar med nio stationer som är utmanande för både nybörjaren och den erfarne skytten. Nåntans har jag läst/hört att på en bra tävling har vinnaren 85-90% träff och nybörjaren 50%. Jag förstår verkligen resonemanget, det är inte roligt att komma till en tävling och inte få en träff med sig hem, då är risken stor att man inte kommer tillbaks. Samtidigt är det inte kul för de erfarna att fylla varje station.

Sidenote: Av precis samma anledning är jag mycket skeptiskt till trenden i Blekinge att ge kikarskyttarna löjligt små mål. Ett exempel är en c15 eller stående s10 på 450 m. Det finns ingen som helst anledning när man lika gärna kan ha en c30 och räkna innerringsträff. Du kommer fortfarande att särskilja de bästa skyttarna, men nybörjarna har i alla fall en chans att få nån träff på tavlan. Samtidigt är ju lite av grejen med fältskytte att man gradvis förbättrar sin vindläsning under tävlingens gång. Utan träff är det omöjligt. Tävlingarna är inte bara till för de bästa skyttarna, sporten måste vara rolig för alla. Basta! Och, till banläggarna som i allmänhet siktar med ickeförstorande riktmedel: Kikarsikte gör inte att vindpåverkan magiskt försvinner. Kulorna blir inte laserstrålar.

Min tanke med dagen var att börja med tre relativt enkla stationer som folk känner igen och gott om tid. Målen, ett större och ett mindre, och sedan hit to move. Hit to move innebär att du får skjuta på det stora målet tills du träffar, först då skjuter du på det mindre. Efter detta körde vi en omgång med tre stationer som är lite mer avancerade och något kortare tid. Sista omgången höjde vi tempot med hit or miss (du måste skjuta stora, sen lilla målet oavsett om du träffar stora målet eller inte. Som avslutning körde vi en vertikal station med hinder på 300m, sen löpning till 250 och 300m, tre mål hit or miss.

Anmälan till tävlingen hade en lite långsam start och jag övervägde att avlysa tävlingen när det var tre veckor kvar, men till sist fick vi ihop 17 deltagare för 300m-dagen och 11 på Rimfiredagen. Riktigt roligt var att vi lyckades få med fyra förstagångsskyttar som provade på första dagen och två andra dagen. Vi hade dessutom deltagare från Stockholm i norr(land) och Danmark i väst. En förstagångsskytt vann första dagen och en annan kom tvåa andra dagen….

Stort tack till Vinslövs Vapen som försåg oss med priser till tävlingarna och såklart Sölvesborg-Mjällby Sparbank för deras stöd. Tack också till Högsma Precision som steg in som Sölvesborgs Skytteförenings första sponsor!

Ska vi ta en titt på matchboken för 300m-dagen med lite kommentarer?

Omgång 1 Avstånd 300m

Station 1 – Skillstage
120s, 8 skott, Tiebreaker
2 skott per position,
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit to move. Valfri skjutordning

Kommentar: Standardstation 1 a. Gott om tid så alla hinner skjuta klart, de som tävlar med tid snarare än träff kommer att visa sig ändå.

Station 2 – Tanktraps

120s, 12 skott
2 distinkt skilda positioner per tanktrap, 2 skott per position, vänster till höger
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit to move.

Kommentar: Tanktraps är också standard på alla tävlingar. Vi använde en stor, en liten samt en fransk (sån som är en pinne med ett plus i änden). 6 olika positioner på 120 sekunder kräver att man kan hantera förflyttningar, samtidigt är det möjligt att få stabila positioner och därmed få in träff om man tar det lugnt.

Station 3 Däckbyte

120s, valfritt antal skott. Vid start ska däcket stå på högkant mellan portarna
Efter startsignal flyttar skytten däcket till endera porten där det ska vidröra mattan och skjuter två skott. Därefter flyttar skytten däcket till andra porten och skjuter två skott osv.
Två skott per sida, mellan (1/8 trekant) sen liten (c15) plåt.
Hit to move.
Valfritt antal patroner. Däcket ska utgöra det primära stödet, benstöd får inte vidröra marken under skjutning.

Kommentar: Ok, nu är det dags att få upp tempot på gubbarna. Stabil skjutposition men förflyttningen är…eeh…ansträngande. Jag fick iväg 15 skott/11 träff, inte illa för en lönnfet gubbe som jag.

Omgång 2, Avstånd 300m  

Station 4 Barrels and drums 90s, 12 skott

2 olika tunnor, en liggande på tvären, en stående. 2 skott från varje sen byte.
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit to move. Valfri skjutordning

Kommentar: Återigen relativt vanlig station men nu höjer vi tempot. 6 byten på 90 sekunder kräver att du har lite kläm på att komma i position. Samtidigt kan du få in rätt bra med träff om du bara tar det lugnt.

Station 5 Range trail 90s, 10 skott

5 olika positioner, 2 skott per position sen förflyttning till nästa port/hinder. Skjutordning vänster till höger.
Fem olika hinder, ett per port så efter varje skottserie behöver man flytta sig 3m åt höger. Blandade hinder, tanktrap, däckhög, staket, lutande stock osv.
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit to move.

Kommentar: Återigen, kort tid, du behöver kunna snabbt komma i position och samtidigt förflyttning i sidled. Det räcker inte bara att stå stilla och flytta bössan, här behöver du flytta på dig.

Station 6 Bondgården 90s, 9 skott

3 positioner ovansida halmbal-handtag grep-ovansida (undersida?) skottkärra.
3 skott per position,
Stor-mellan-liten plåt (30×30, 1/8, c15)
Hit to move.
Kommentar: Detta är en klassiker på Yndebanan, ser enkel ut men är förvånansvärt svår att bemästra. Första positionen är en stående halmbal, andra positionen skjuter man från handtaget på en grep som är nerstucken i en andra halmbal, tredje positionen skjuter man från hjulet på en upp-och-nervänd skottkärra. Gott om tid, men inte helt enkelt att få stabilitet på grep och skottkärra.

Omgång 3

Station 7 Shaky fence, 300m 90s, 10 skott

2 skott per stolpe (toppen) samt 2 skott från tvärribban. 5 positioner.
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit or miss. Valfri skjutordning

Kommentar: Norröver är det populärt att bonka ner stolpar i marken som man ska skjuta från. I en skjuthall med betonggolv får man lösa det på annat sätt. Här höjer vi svårighetsgraden med hit or miss, du måste skjuta båda plåtar.

Station 8 Kabeltrumma, 300m 90s, 9 skott

Stor kabeltrumma stående på högkant
Tre skott vänster sida, tre skott mitten, tre skott höger.
Stor-mellan-liten plåt (30×30, 1/8, c15)
Hit or miss
Kommentar: Också lite av en standardprop. Fanskapet rullar…

Station 9 Front and sideways run. 120s, 12 skott totalt.

3 skott per position
Start vid 300-hall, skott från en liggande kabeltrumma, 3 skott.
Sen förflyttning till 250m, 3 skott från änden av en stolpe, vidare till 200m 3 skott från en liten tanktrap, sen vänster ca 20m till en liten tunna. Stor-mellan-liten plåt (30×30, 1/8, c15), hit to move.

Hur gick det för oss då? Inte helt jäkla illa. Första dagen 5a, 6a och andra dagen 1a och 3a. Jag vann totalen för båda dagarna och Sander kom 2a i Heads Up Skillstage challenge (mer om det i ett annat inlägg). Hittills har vi hållit oss i den övre tredjedelen på samtliga tävlingar för året så nu kan vi ju bara öka.

Stort tack till Martin Malek för bilderna! Har vi råkat få med nån som inte vill vara med på bild så maila mig så tar jag bort omedelbums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *