Skytteåret 2022 – Andra halvåret

Skytteåret 2022 – Andra halvåret

Hemkomna efter en sväng i USA, där vi passade på att skjuta AR-15, AK-47 och Barret 50 BMG, var första tävlingen på dagordningen Gränsskottet. Det är en 300m bantävling som vi (Sölvesborgs SF och Bromölla SF) anordnar för fjärde året i rad. Det är en tävling som brukar locka många kikarskyttar och det brukar krävas rätt höga resultat för att vinna. Inte för att tuta mitt eget horn, men jag har vunnit en gång och har tre andraplatser och Sander har vunnit en gång så vi har haft rätt bra flyt på skyttet där.

Kosta Långhåll

Årets Kosta Långhåll var ett steg upp från föregående år, med bra utmaningar samtidigt som man behållit de klassiska momenten från fältskyttet, där man själv är ansvarig för att mäta avståndet till målen. Till skillnad från Sommarträffen behöver man inte asa runt sin packning på ryggen utan man tar bilen runt.

Detta år hade Per & Co verkligen lyckats med en bra och utmanande tävling vilket de fick välförtjänt beröm efteråt. Tyvärr var det lite trassel med plåtar som trillade ner vilket drabbade främst Sander som hade många poäng över snittet på en station som ströks. Det kostade honom en pallplats, men nu är det ju det där igen med ”tänk om”. Riktigt lovande för framtiden dock. 

Sander sköt stabilt hela dagen och hamnade till slut på en 5e-plats före en hel hop duktiga skyttar, många nyss hemkomna från VM i Frankrike. Inte illa en vecka efter sin 16-årsdag. Jag slutade nånstans i mitten eller nåt, vem bryr sig med Sanders resultat? Det är ju fördelen med att skjuta med sin son, går det bra för mig är det kul, går det bra för honom är det ännu roligare och går det bra för båda blir vi riktigt odrägliga. Lärdomar för dagen vettefan, fältskytte har vi rätt bra koll på och bilresan hem var väldigt snackig även om iPhone-gpsen lurade ut oss i skogen nånstans och vi tappade en timme.

Halland PRS Challenge

Nu var det dags för ban-prs igen. Halland PRS Challenge var mig veterligen första tävlingen av det här slaget i Halland vilket ju är mycket kul. Här sköt vi på 300m på elektroniska tavlor och det skiljer sig en del mot plåt eftersom det såklart inte plingar till, men man har även nytta av att vara snabb. En sjupoängare är trots allt mer än att inte fått iväg skottet.

Svårighetsgraden hade man istället justerat genom att ha extremt många positionsbyten. Det var 9 till 12 positioner på de flesta stationer och 90 sekunder att leverera. Snabbt och slarvigt var visst en bra strategi och jag dingade in en tredjeplats medan Sander hamnade på 7e. På flera stationer var jag klar långt före slutsignalen, ibland upp mot 30 sekunder kvar. Tid jag definitivt kunde lagt på att sikta istället.

Lärdom för dagen, träna på att utnyttja tiden rätt. Det finns ingen anledning att ha 30 sekunder kvar på en 90-sekundersstation. Flytta snabbt, skjut lugnt och kontrollerat.

Botnia Long Range

Nu var det återigen dags för en ”riktig” tävling. Även första gången jag flög med vapen vilket skulle visa sig vara en upplevelse. Låt oss säga såhär att dagen började med att jag hade skarp ammunition i handbagaget….

Två dagar i Umeå, jag har aldrig varit så längt norrut i vuxen ålder så det var ju lite nytt. Första dagen var det lång-långa avstånd och målväxling, andra dagen kortare avstånd och mer motion vilket passade mig bättre. Denna gång sköt jag min andra 6mmBR, en bössa jag ägt två gånger och levererat många banskyttevinster. Sander dingade in 5 träff på 1400 meter och tog därmed rekordet i längsta träff i familjen. Själv lyckades jag med det otroliga konststycket att ta det FÖR lugnt på långhållet och fick bara iväg 5 skott (bom).

Stationerna var utspridda i en fantastisk natur och var mycket varierande. En helt fantastiskt välarrangerad tävling. Tyvärr var vi väldigt ojämna, vissa stationer fyllde vi och andra stationer… not so much. Jag blev inte riktigt klok på vad vi gjorde för fel när vi nästan nollade relativt enkla stationer med korta avstånd. Ska man se det positivt så vet vi ju att kapaciteten finns där, nu ska vi bara lära oss att skjuta bra på samtliga stationer.

En lärdom från tävlingen är att vi behöver träna på att hitta målen i svår natur, t.ex. på kalhyggen. Detta är något vi lyckligtvis kan träna ganska enkelt med hjälp av 22an.

En hektisk tävlingsmånad var till ända och vi var båda rejält mätta på tävlande för ett tag.

EDIT: Kommentar såhär i efterhand
Ibland blir jag trött. Särskilt när jag klabbar till saker jag egentligen vet. Jag läste Robert Purvins utmärkta artikel om hur vinklar påverkar träffpunkten i Vapentidningen och plötsligt fick jag en aha-upplevelse från Botnia. Flera av stationerna, särskilt första dagen sköt man på långa avstånd upp mot en kulle, t.ex. var stationen på 1400m i rejäl uppförsbacke. Det behöver inte vara så många graders skillnad för att man ska vara av plåten på dom avstånden. Potentiellt kanske 30-40p av 170 där jag hade haft bättre chans att träffa om jag tagit hänsyn till vinkel. Även om jag fått in hälften av dessa skott hade det gjort många placeringar… Gör om, gör rätt nästa gång!

VM-kval i Malmö

Första gången på Malmös klassiska soptipp…eeh.. skjutbana. Robert, Pia och Adam arrangerade och tog hand om varsin patrull. Kul stationer, mycket avståndsväxlingar och vi fick skjuta från en gammal Landrover eller vad det nu var. Vi fick även skjuta på dinosaurier, och Robert kallade mig Farbror större delen av dagen 🙂 I övrigt var det lite av en mellanmjölkstävling skytteresultatsmässigt. Minns inte att vi kom hem med några direkta idéer på vad vi kan förbättra. Däremot blev vi sugna på att arrangera en tävling i samma format, något vi gjorde i påsk.

Sydserien del 4 – Bring your own device

Yay, hemmabanetävling som jag arrangerade, 300m PRS. Även denna en tävling på elektroniska tavlor istället för plåt. Jag valde att göra sju stationer som sköts i två etapper. Skyttet var en blandning av standardstationer, motionsövningar och såklart test att alla kom ihåg sin jägarexamen och skytte från en pickup! Skytte från bilar är kul, utom möjligen att skjuta från baksätet på en SAAB 900. Jag gillar inte SAAB. Vi hade tre skjutlag och tävlingen flöt på mycket bra med väldigt positiv kritik efteråt. Elektroniska tavlor är min grej och jag fick ihop till en tredjeplats efter en ganska jämn match sett till stationsresultaten.

Schlutt!

Med det avslutade vi skytteåret 2022. Det blev iofs ett gäng bantävlingar och en vinst för mig och en fjärdeplats för Sander i en fältskyttetävling, men det är kanske inte riktigt av intresse för eventuella läsare av den här bloggen.

Påsk-PRS, en MDs bekännelser

Påsk-PRS, en MDs bekännelser

Så, jag fick idén att köra en dubbeltävling i påsk. En dag 300m och en dag rimfire. Frågade till och med om vi kunde köra andra dagen som ett VM-kval för att hjälpa till med balansen i syd gentemot mängden tävlingar i Stockholm, men det var visst inte intressant. Aja, skam den som ger sig, här kör vi in i kaklet oavsett och målet var att göra två tävlingar med nio stationer som är utmanande för både nybörjaren och den erfarne skytten. Nåntans har jag läst/hört att på en bra tävling har vinnaren 85-90% träff och nybörjaren 50%. Jag förstår verkligen resonemanget, det är inte roligt att komma till en tävling och inte få en träff med sig hem, då är risken stor att man inte kommer tillbaks. Samtidigt är det inte kul för de erfarna att fylla varje station.

Sidenote: Av precis samma anledning är jag mycket skeptiskt till trenden i Blekinge att ge kikarskyttarna löjligt små mål. Ett exempel är en c15 eller stående s10 på 450 m. Det finns ingen som helst anledning när man lika gärna kan ha en c30 och räkna innerringsträff. Du kommer fortfarande att särskilja de bästa skyttarna, men nybörjarna har i alla fall en chans att få nån träff på tavlan. Samtidigt är ju lite av grejen med fältskytte att man gradvis förbättrar sin vindläsning under tävlingens gång. Utan träff är det omöjligt. Tävlingarna är inte bara till för de bästa skyttarna, sporten måste vara rolig för alla. Basta! Och, till banläggarna som i allmänhet siktar med ickeförstorande riktmedel: Kikarsikte gör inte att vindpåverkan magiskt försvinner. Kulorna blir inte laserstrålar.

Min tanke med dagen var att börja med tre relativt enkla stationer som folk känner igen och gott om tid. Målen, ett större och ett mindre, och sedan hit to move. Hit to move innebär att du får skjuta på det stora målet tills du träffar, först då skjuter du på det mindre. Efter detta körde vi en omgång med tre stationer som är lite mer avancerade och något kortare tid. Sista omgången höjde vi tempot med hit or miss (du måste skjuta stora, sen lilla målet oavsett om du träffar stora målet eller inte. Som avslutning körde vi en vertikal station med hinder på 300m, sen löpning till 250 och 300m, tre mål hit or miss.

Anmälan till tävlingen hade en lite långsam start och jag övervägde att avlysa tävlingen när det var tre veckor kvar, men till sist fick vi ihop 17 deltagare för 300m-dagen och 11 på Rimfiredagen. Riktigt roligt var att vi lyckades få med fyra förstagångsskyttar som provade på första dagen och två andra dagen. Vi hade dessutom deltagare från Stockholm i norr(land) och Danmark i väst. En förstagångsskytt vann första dagen och en annan kom tvåa andra dagen….

Stort tack till Vinslövs Vapen som försåg oss med priser till tävlingarna och såklart Sölvesborg-Mjällby Sparbank för deras stöd. Tack också till Högsma Precision som steg in som Sölvesborgs Skytteförenings första sponsor!

Ska vi ta en titt på matchboken för 300m-dagen med lite kommentarer?

Omgång 1 Avstånd 300m

Station 1 – Skillstage
120s, 8 skott, Tiebreaker
2 skott per position,
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit to move. Valfri skjutordning

Kommentar: Standardstation 1 a. Gott om tid så alla hinner skjuta klart, de som tävlar med tid snarare än träff kommer att visa sig ändå.

Station 2 – Tanktraps

120s, 12 skott
2 distinkt skilda positioner per tanktrap, 2 skott per position, vänster till höger
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit to move.

Kommentar: Tanktraps är också standard på alla tävlingar. Vi använde en stor, en liten samt en fransk (sån som är en pinne med ett plus i änden). 6 olika positioner på 120 sekunder kräver att man kan hantera förflyttningar, samtidigt är det möjligt att få stabila positioner och därmed få in träff om man tar det lugnt.

Station 3 Däckbyte

120s, valfritt antal skott. Vid start ska däcket stå på högkant mellan portarna
Efter startsignal flyttar skytten däcket till endera porten där det ska vidröra mattan och skjuter två skott. Därefter flyttar skytten däcket till andra porten och skjuter två skott osv.
Två skott per sida, mellan (1/8 trekant) sen liten (c15) plåt.
Hit to move.
Valfritt antal patroner. Däcket ska utgöra det primära stödet, benstöd får inte vidröra marken under skjutning.

Kommentar: Ok, nu är det dags att få upp tempot på gubbarna. Stabil skjutposition men förflyttningen är…eeh…ansträngande. Jag fick iväg 15 skott/11 träff, inte illa för en lönnfet gubbe som jag.

Omgång 2, Avstånd 300m  

Station 4 Barrels and drums 90s, 12 skott

2 olika tunnor, en liggande på tvären, en stående. 2 skott från varje sen byte.
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit to move. Valfri skjutordning

Kommentar: Återigen relativt vanlig station men nu höjer vi tempot. 6 byten på 90 sekunder kräver att du har lite kläm på att komma i position. Samtidigt kan du få in rätt bra med träff om du bara tar det lugnt.

Station 5 Range trail 90s, 10 skott

5 olika positioner, 2 skott per position sen förflyttning till nästa port/hinder. Skjutordning vänster till höger.
Fem olika hinder, ett per port så efter varje skottserie behöver man flytta sig 3m åt höger. Blandade hinder, tanktrap, däckhög, staket, lutande stock osv.
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit to move.

Kommentar: Återigen, kort tid, du behöver kunna snabbt komma i position och samtidigt förflyttning i sidled. Det räcker inte bara att stå stilla och flytta bössan, här behöver du flytta på dig.

Station 6 Bondgården 90s, 9 skott

3 positioner ovansida halmbal-handtag grep-ovansida (undersida?) skottkärra.
3 skott per position,
Stor-mellan-liten plåt (30×30, 1/8, c15)
Hit to move.
Kommentar: Detta är en klassiker på Yndebanan, ser enkel ut men är förvånansvärt svår att bemästra. Första positionen är en stående halmbal, andra positionen skjuter man från handtaget på en grep som är nerstucken i en andra halmbal, tredje positionen skjuter man från hjulet på en upp-och-nervänd skottkärra. Gott om tid, men inte helt enkelt att få stabilitet på grep och skottkärra.

Omgång 3

Station 7 Shaky fence, 300m 90s, 10 skott

2 skott per stolpe (toppen) samt 2 skott från tvärribban. 5 positioner.
Stor (c25) sen liten (c15) plåt.
Hit or miss. Valfri skjutordning

Kommentar: Norröver är det populärt att bonka ner stolpar i marken som man ska skjuta från. I en skjuthall med betonggolv får man lösa det på annat sätt. Här höjer vi svårighetsgraden med hit or miss, du måste skjuta båda plåtar.

Station 8 Kabeltrumma, 300m 90s, 9 skott

Stor kabeltrumma stående på högkant
Tre skott vänster sida, tre skott mitten, tre skott höger.
Stor-mellan-liten plåt (30×30, 1/8, c15)
Hit or miss
Kommentar: Också lite av en standardprop. Fanskapet rullar…

Station 9 Front and sideways run. 120s, 12 skott totalt.

3 skott per position
Start vid 300-hall, skott från en liggande kabeltrumma, 3 skott.
Sen förflyttning till 250m, 3 skott från änden av en stolpe, vidare till 200m 3 skott från en liten tanktrap, sen vänster ca 20m till en liten tunna. Stor-mellan-liten plåt (30×30, 1/8, c15), hit to move.

Hur gick det för oss då? Inte helt jäkla illa. Första dagen 5a, 6a och andra dagen 1a och 3a. Jag vann totalen för båda dagarna och Sander kom 2a i Heads Up Skillstage challenge (mer om det i ett annat inlägg). Hittills har vi hållit oss i den övre tredjedelen på samtliga tävlingar för året så nu kan vi ju bara öka.

Stort tack till Martin Malek för bilderna! Har vi råkat få med nån som inte vill vara med på bild så maila mig så tar jag bort omedelbums!